lördag 3 november 2012

Amerikansk Höst - no kicks on Route 66.



På tisdag smäller det. Blir Barack Obama en Jimmy Carter-liknande passus i USA:s historia, eller får han en andra mandatperiod på sig att förbättra sitt land? Frågan är hur mycket han kan förändra ens om han skulle få ett av demokraterna kontrollerat representanthus till sin hjälp. USA har varit på dekis i snart fyrtio år, landet har alltid varit extremt ojämlikt, perioden efter andra världskriget var en högst tillfällig suburbia-idyll (som dessutom i mycket var en bluff).

Som uppladdning inför ett presidentval som tråkigt nog inte lär förändra särskilt mycket, kan ni läsa två nya svenska reportage-böcker om ett fattig-USA. Kent Wernes Amerikansk Höst är pedagogisk och skakande. Han reser runt i USA, möter såväl andlig som materiel misär vart han än kommer. Hoppet verkar bortblåst, alltfler verkar drabbas av en insikt att oberoende av vem sitter i Vita Huset, är det kapitalet som bestämmer. De rika blir rikare, de fattiga förblir fattiga, och den en gång så stolta "amerikanska medelklassen" förvandlas sakta till ett skuldsatt fattig-proletariat, när social mobilitet blir en omöjlighet för alla utom de mest driftiga.

Likande insikter får man av Peter Kadhammars Route 66: Och Den Amerikanska Drömmen. Drömmar går i krasch längs den vägsträcka som en gång i tiden symboliserade möjligheter. Nu finns det bara rester av ett land som en gång låg i framkant, det roliga händer någon annanstans, och det enda som kan få USA på rätt köl är troligtvis en politisk och social revolution, som i dagens samhällsklimat framstår som totalt utopisk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar