torsdag 7 juli 2011

Fräscha Bowie-tolkningar.

Den här skivan måste ni höra: Max Lorentz – Kiss You In The Rain-Max Lorentz Sings David Bowie. Den för mig ifrån ett musikvideoprogram i början på 90-talet vakt bekante Max Lorentz, har spelat in en skiva med sin versioner av David Bowie-låtar. En sång ifrån varje Bowie-album som släpptes emellan 67-80 (David Bowies storhetsperiod som artist). Bitvis låter det helt sensationellt bra när Max Lorentz tar bort låtarna ifrån sina välbekanta sammanhang med nya äventyrliga arrangemang, ett bevis för att David Bowies låtar ifrån den här perioden är moderna standards.

onsdag 6 juli 2011

Mera Prefab Sprout.

Ni måste läsa den här gamla POP - intervjun med Paddy McAloon ifrån 1997 signerad Kjell Häglund: http://popviminns.wordpress.com/2010/02/27/prefab-sprout/. En lång och fantastisk intervju där man verkligen kommer nära Paddy McAloons egenartade personlighet (och musikaliska geni), som plus får vi även Paddys roliga anekdoter om Frank Sinatra.

Prefab Sprouts största stunder kommer alltid att var den otroligt fina och omedelbara genombrottsskivan Steve McQueen: Prefab SproutSteve McQueen, och den mer sofistikerade uppföljaren From Langley Park To Memphis, lätt en av de tio bästa skivor som någonsin har spelats in: Prefab Sprout – From Langley Park to Memphis.




Det har varit tyst om Prefab Sprout och Paddy McAloon en alarmerande lång tid under nästan hela 00-talet, men förra året dök äntligen det tidigare outgivna mästerverket Let's Change The World With Music ifrån 1993 upp: Prefab SproutLet’s Change The World With Music. En skiva av högsta karat med en nästan andlig dimension. Ännu bättre är att ett alldeles nytt Prefab-album är inspelat och kommer att släppas i år enligt ryktena. Det kommer garanterat att bli ett magiskt skivsläpp.

tisdag 5 juli 2011

100 album du inte visste att du behövde höra #27 Andromeda Heights (1997).


Jag formligen älskar Prefab Sprout. Något som jag har gjort sedan sommaren 1997, då jag ofta hörde den helt geniala Beatles-hyllningen Electric Guitars på nattradion, första singeln ifrån bandets då nya album Andromeda Heights. Paddy McAloons & co:s bästa skiva efter åttiotalsklassikerna Steve McQueen och From Langley Park To Memphis. Ett bättre och mer sofistikerat popband än Prefab Sprout har väl egentligen aldrig funnits på den europeiska kontinenten, Paddy McAloons låtskrivargeni är inte av den här världen (för att inte tala om de gudaliknande arrangemangen).

Prefab SproutAndromeda Heights har det patenterande kliniskt rena perfektionistiska studiosoundet som alltid utmärker Prefab Sprout, men är även en mer lugn och mediativ skiva än de tidigare. Själva ljudbilden är mjuk och låter som radiohits "gjorde förr". Varför inte samtliga av sångerna på Andromeda Heights toppade listor och blev moderna klassiker är en gåta. En djup orättvisa som bevisar att Paddy McAloon har verkat i fel tid, eller snarare att Prefab Sprouts musik är tidlös bortom tid och rum.

söndag 3 juli 2011

Barneys film.

Barneys många liv är Paul Giamatti i huvudrollen till trots ingen film att minnas. Snarare är det en tämligen ofokuserad och alldeles för lång historia om en rätt ointressant skitstövel, vars miserabla otur är självförvållad och kanske rättvis. Filmen tappar dock verkligen skärpan efter att Dustin Hoffmann i en underbar biroll som huvudpersonens hopplöst charmiga far gör sorti, därefter blir det bara elände och inget av den cyniska humor som bitvis utmärker den första delen av filmen finns kvar.

Vad Barneys många liv däremot har är en helt fantastisk bröllopsscen. Den nyblivna äkta mannen faller pladask för en annan kvinna och hans far skämmer ut sig å det grövsta, En mer tragikomisk bröllopstilltällning har sällan skådats. Synd bara att den kommer i början och att resten av filmen inte kan leva upp till denna höjdpunkt.

lördag 2 juli 2011

Svängig popsoul - det perfekta soundtracket till sommarvärmen!

Nog är det varmt alltid. Jag köpte en glass tidigare idag som smälte i mina händer. Mer glädjande är att Various Artists – Americana - Rock Your Soul - Blue Eyed Soul And Sounds From The Land Of The Free finns på Spotify. Två dj:s har satt ihop den här samlingen med svängig amerikansk popfunk ifrån 70-talet. Okända artister och obskyra låtar, men musiken är lika mjuk som bomull, samtidigt som rytmerna är dansanta. Yacht-vibbarna är uppenbara och den här fenomenala samlingen svalkar i värmen, det kan jag lova.

fredag 1 juli 2011

100 album du inte visste att du behövde höra #28 Reveal (2001).

R.E.M. – Reveal är en tio år gammal skiva som ändå låter alldeles ny för varje gång man lyssnar på den. Den här somrigt melankoliska skivan är nog min personliga favorit från det band som jag har lyssnat på längst (det började redan i trettonårsåldern). Utan tvekan är Reveal REM:s största stund vid sidan av klassikern Automatic For The People.

Reveal sägs vara inspirerad av Beach Boys, vilket både hörs (och inte). Influenserna ifrån Brian Wilson & co ligger snarare i stämningarna, där det soliga vädret när som helst kan regna bort med små ljuva poprefränger som vrids ett varv till.